trarally44.jpg (6701 bytes)                                                                                                                                                                             trarally44.jpg (6701 bytes)

 

seat-header.jpg

 

 

Wereldprimeur in Nederland: SEAT Leon Rally

 

 

Amersfoort, 23 mei 2007 Met de presentatie van de SEAT Leon Rally, op woensdagavond 23 mei 2007 in Ede bij SEAT-dealer VAG Car, heeft Team Rallyesport Amersfoort de eerste rally-uitvoering in de wereld gebouwd van de populaire SEAT Leon.

 

Teammanager Arjan Valk is trots op de wereldprimeur. “SEAT heeft met de Leon een auto geïntroduceerd met een zeer dynamische uitstraling. Ter ondersteuning van het model heeft de fabriek zelf gekozen voor het World Touring Car Championship als circuitsport. Echter, wij hebben als privé-initiatief het plan opgevat om een Leon te ontwikkelen voor de rallysport. Wij hebben alle technische details zelf ontwikkeld en nu is het moment daar om de allereerste rallyauto ter wereld op basis van de Leon te presenteren. Een grote pluim voor onze technici!’

 

De SEAT Leon gaat strijden voor het nationaal rallykampioenschap met de equipe Henk van der Kamp (rijder) en Ferry Bakker (navigator). Zij hebben als equipe de nodige ervaring opgebouwd in de rallywereld en zijn strijdbaar. ‘De auto is perfect ontwikkeld,’ zegt Henk van der Kamp. ‘Onze plannen zijn echter realistisch. In de vier wedstrijden die wij nog rijden in 2007 laten wij het uitrijden en de technische afwerking de hoofdrol spelen. 2008 wordt ons eerste volledige rally jaar.’

 

De SEAT Leon Rally is ontwikkeld voor de groep N4, op dit moment de meest strijdbare groep in het rallykampioenschap waarin veel Mitsubishi’s EVO en Subaru’s Impreza  zijn ingedeeld. ‘Waarin wij ons onderscheiden is dat de SEAT Leon Rally een voorwielaangedreven auto is. Op een nat wegdek en gravel is dat zeker een nadeel, maar op een droge ondergrond rekenen wij op een voordeel onder andere door de betere verhouding tussen pk’s en gewicht,’ aldus rijder Henk van der Kamp.

 

‘Een auto die deelneemt aan het Groep N kampioenschap is voor de toeschouwers nog heel herkenbaar als auto voor de openbare weg,’ aldus Arjan Valk. ‘Toch is deze auto volledig nieuw opgebouwd. De SEAT Leon heeft bewezen als auto een perfect uitgangspunt te zijn. Na een jaar van technische evolutie is alle techniek zo herontwikkeld dat de Leon onder extreme rallyomstandigheden kan presteren. Wij hebben in de rallyuitvoering bijvoorbeeld een volledig aangepaste motor met veel vermogen bij lagere toerentallen en dus veel acceleratiesnelheid, een sterker onderstel en een ander remsysteem met meer remkracht en extra koeling.’

 

De eerste wedstrijd waarin de SEAT Leon Rally aan de start zal verschijnen is op zaterdag 16 juni 2007 tijdens de Autosoft Vechtdal Rallysprint in de omgeving van Hardenberg.

 

TECHNISCHE GEGEVENS

Merk                            : SEAT

Type                            : Leon 2.0 TFSI

Motor                           : 2.000cc met  turbo en intercooler, getuned conform Groep N specificaties

Vermogen rally auto      : 240 pk

Koppel                         : 400 Nm

Aandrijving                    : Voorwielaangedreven

Versnellingsbak             : Standaard 6-bak

Onderstel                     : Proflex

Wielen / banden            : 16” Michelin

 

X X X

 

Noot voor de redactie: voor meer informatie zie www.rallyteams.nl, de site van Team Rallyesport Amersfoort. U kunt ook contact opnemen met Arjan Valk, teammanager, telefoon 06 12 605306 of Rob Klaarenbeek, voorzitter, 06 53 470781.

Bijlage: Foto SEAT Leon Rally met rijder Henk van der Kamp (rechts) en navigator Ferry Bakker.